Cirkularitet og klima
Vi bor på én planet, men som danskere lever vi, som havde vi fire at gøre godt med. Vi er bevidste om vores ansvar og har fokus på klima, ressourcer og miljø og natur.
Klima - små afgørende skridt mod bedre løsninger
Ikano Bolig stræber efter at være klimaneutral inden 2030 ved at reducere miljø- og klimapåvirkningen på tværs af hele værdikæden i vores byggeri. Byggeri- og ejendomsdrift står for op til 40% af den samlede udledning i Europa, og det er derfor afgørende, at vi tænker målet om reduktion ind i materialevalg, byggemetoder, drift og håndtering af materialer efter endt brug.
Udviklingen mod klimaneutralitet er kompleks og kræver en langsigtet og fokuseret indsats. Der er ingen færdige løsninger, og vi må tilpasse os samtidig med at vi erhverver os ny erfaring. Løbende LCA-beregninger (Life Cycle Assessment) er afgørende for at overholde lovkrav og fastholde vores mål for klimapåvirkning i nye projekter.
Et godt eksempel er Filmhusene - vores første rækkehusprojekt i træ hvor vi har sænket vores klimaaftryk fra 11 til 5 kg/CO2 E, ved fx. at skifte byggemetode til træ.
Fremtidens ressourcebanker
Vi må værne om jordens ressourcer, særligt de ikke-fornybare. Danskerne bor i gennemsnit på 53 m2 per person og drømmer om mere plads, men egentlig burde vi bo på mindre.
For at mindske ressourceforbruget skal det medtænkes allerede når vi starter planlægningen af fremtidige boliger. Vores mission som bygherre er at tilbyde boliger med optimal pladsudnyttelse, der både opfylder boligbehovet og reducerer ressourceforbruget. Vi ønsker også at reducere jord- og materialetransport og betragte bygninger som fremtidens ressourcebanker.
Cirkulær økonomi er en af grundstenene på rejsen mod en byggebranche, der arbejder indenfor de planetære grænser. Det er dog en disciplin, der stadig er i udviklingsfasen, og der er mange barrierer som ukendte risici og høje transaktionsomkostninger.
For at reducere vores ressourceforbrug skal vi arbejde på at forbruge mindre, erstatte jomfruelige materialer med genbrugsmaterialer, og designe og udvikle bygninger til fleksibel anvendelse, nem vedligehold og adskillelse. Vi samler data ind fra vores byggepladser, for at bruge den til fremtidige strategier og rapportering. Det hjælper os med hele tiden at forbedre vores indsats og udvikle vores cirkulære krav og støtteværktøjer.
Læs mere om, hvordan vi arbejder med klima her

City Loop - Rådhusgrunden i Høje Taastrup
I Høje Taastrup bygger vi rækkehuse og lejligheder på den gamle rådhusgrund. Her indgår projektet som en case i et EU Horizon-initiativ kaldet City Loop, hvor Høje Taastrup Kommune har indarbejdet krav om selektiv nedrivning, ressourcekortlægning og øget dokumentation i forbindelse med udbuddet af salget af det gamle rådhus. I dette projekt er Ikano Bolig gået et skridt videre og søger at transformere rådhusbygningen i stedet for at rive den ned.

4til1 planet – Boligbyggeri på vej mod lavere klimaaftryk
Sammen med samarbejdspartnere fra hele værdikæden søger vi løsninger for at opfylde vores ansvar som bygherre og ordregiver. Vores kommende boliger i Vinge, er udvalgt til at bidrage til projekt 4til1 planet, som har til mål at reducere klimaaftrykket fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75 pct. inden 2030. Byggerierne i projektet skal bidrage til at udvikle løsninger og eksempelbyggerier, og er et samarbejds- og innovationsprojekt iværksat af Realdania og VILLUM Fonden.
Miljø og natur
Vores miljø, natur og dyreliv er under pres, og forskere har endnu ikke fuld klarhed over, hvilke effekter klimaforandringer har på naturen og økosystemerne. Der tales i højere og højere grad om, at biodiversitetskrisen er mere kritisk og akut end klimaforandringerne. Det skyldes, at arternes accelererende uddøen er ikke-reversibel, og at man i den sammenhæng ikke kender det fulde billede af potentielle tipping points ifm. biodiversiteten.
I 2023 blev der iværksat de første biodiversitetskortlægninger i byggerierne i Bakkekvarteret, Vinge, og der forventes lignende initiativer for Rådhusgrunden i Høje Taastrup. Udover, at det har værdi for planeten, ser vi også grønne boligområder som noget, der har værdi for beboerne. Der er i stigende grad en søgning mod naturen og de mentale og fysiske kvaliteter, der er i at være i naturen og søge restitution. En øget forståelse af, at vi som mennesker er del af klodens biologiske sammenhænge, og heraf at vi har en betydning og et ansvar for at sikre denne balance.

Vores svanemærkede boliger
Er du interesseret i at læse mere om vores svanemærkede boliger?